Co je lyofilizace?

Ač se může zdát, že se jedná o výstřelek poslední doby, proces lyofilizace je známý již od 2. světové války. Nejprve se jej využívalo v medicíně k uchování krevního séra, dnes již ale jeho použití zasahuje do mnoha dalších oborů, včetně toho potravinářského. Dokáže tak prodloužit trvanlivost ovoce, aniž by došlo o cenné látky či pozitivní vlastnosti.

apple-2023616_1280

Jaký je tedy rozdíl mezi klasickým sušením a tímto procesem? Zatímco tradiční způsob zahrnuje sušení v teple (nejčastěji v sušičce ovoce), lyofilizace znamená sušení mrazem. Oba dva sice prodlouží životnost ovoce, klasický způsob je ale zároveň připraví o zbarvení, tvar, často také o chuťové vlastnosti nebo aroma. Z tohoto důvodu se pak ovoce proslazuje a síří, takže jej nemůžeme dále považovat za přírodní.

Oproti tomu sušení mrazem při teplotě -80 °C vlastně ovoce zakonzervuje, takže v dalším průběhu procesu v sušičce se odpaří pouze voda (a to až 95 %). Tím se zaručí neměnnost tvaru, barvy, aroma, chuti ani nutričních hodnot, vlákniny, vitamínů či minerálních látek. Tento proces je velmi šetrný a stále více oblíbený, takže se můžeme setkat již s širokým okruhem jednotlivých druhů ovoce – lyofilizované jahody, maliny, švestky, banány, ostružiny, ale třeba také meloun či dračí ovoce. Tím výčet samozřejmě nekončí, protože je tímto procesem možné vysušit každý druh ovoce, na nějž si vzpomenete. Oblíbené jsou také mixy takto usušeného ovoce.

muesli-3121962_1280

Ovoce sušené mrazem můžete jíst jen tak či si s ním oživit některé sladké recepty s moučníky či dezerty v čele. Stačí je namočit do vody a poté se používají téměř stejně jako by byly čerstvé.

 Kde koupit ovoce sušené mrazem? Specializují se na něj především prodejny se zdravou výživou, sušenými plody a ořechy, široký výběr najdeme také na internetových prodejnách. Základní druhy již jsou ale běžně k dostání také v supermarketech, takže už se rozhodně nejedná o nedostupné zboží.